Når smørelsen mangler

Når smørelsen mangler

Når du bliver seksuelt ophidset, strømmer blodet til dit underlig, og en række kirtler sørger for at producere fugtighed i skeden. Det gør dig våd, og klar til sex.

Sådan er det bare ikke altid for alle. For mange kvinder er sex en ubehagelig og smertefuld oplevelse på grund af tørre og ømme slimhinder, og det får dem til at miste lysten helt. Dels er der en klar psykisk forbindelse mellem det at føle sig våd og det at være seksuelt opstemt, så når kroppen ikke samarbejder, vil hjernen ofte heller ikke tændes. Og dels giver de smertefulde sex-oplevelser sjældent lyst til at prøve igen.

Tørhed i skeden – eller vaginal atrofi som det også kaldes – påvirker mange kvinder, og en del tror fejlagtigt, at det er et problem de bliver nødt til at leve med. Det er tabu at tale om, både når det drejer sig om veninderne og når det handler om at få en snak med lægen. Og det er synd og skam, for der er masser af hjælp at hente.

Underlivet bliver sart

Tørhed i skeden kan have flere årsager. En af de mest almindelige er de aldersbetingede forandringer, der sker i forbindelse med overgangsalderen.

I gamle dage var overgangsalderen tegnet på, at vi som kvinder nu gik over i en anden del af livet, hvor seksualiteten ikke længere hørte til. Men sådan er det ikke mere. Heldigvis ved de fleste af os og vores ældre medsøstre, at sexlysten varer ved hele livet. Evnen til at få orgasme forsvinder ikke, selv om kroppen ældes.

Vi er dog indrettet sådan, at når vi bliver ældre, falder produktionen af østrogen i æggestokkene. Det gør slimhinderne tyndere og mere sarte. Enderne på nervetrådende kommer tættere på skeden og bliver mere følsomme overfor gnidningsberøring for eksempel ved samleje.

Det kan du selv gøre

  • Dyrk masser af sex – enten alene eller sammen med din partner. Onani føles måske ikke som den mest oplagte løsning, men det er med til at holde slimhinderne i god form.
  • Undgå at bruge sæbe, badeshampoo og badegele nær underlivet, da disse produkter har en udtørrende effekt. Der findes mange andre produkter uden sæbe, der er lige så effektive. Du kan også nøjes med vand, og så bagefter smøre dig med lidt vegetabilsk olie.
  • Hvis du vil bruge noget til at øge fugtigeheden i skeden, så anvend kun produkter, der er beregnet til formålet. Brug ikke parfumerede fugtighedsmidler, babyolie eller vaselineprodukter, da de kan medføre irritation og gøre skeden endnu mere tør og irriteret. Invester i stedet i en god glidecreme – De findes nu også i økologiske varianter og med plejende ingredienser.
  • Der findes flere forskellige produkter til brug i skeden, både med og uden østrogen – søg på “vaginal atrofi”, og tal med en læge hvis du vil prøve en østrogenbehandling.

De almindelige bakterier, der lever i en sund skede, forsvinder fordi skeden bliver mindre sur og dermed mere udsat for infektioner, og samtidig begynder de kirtler som skaber fugtighed i skeden, at producere mindre sekret.

Tilsammen gør det underlivet mere sart.

Den tørre slimhinde er i højere grad udsat for rifter og blødninger, kløe, svie og ømhed – det kan påvirke sexlivet, og det bliver lettere at få urinvejsinfektioner.

Ud over den fysiske smerte påvirker problemet også forholdet til partneren – dels mister mange lysten, og dels kan det være svært at tale om. Mange tror, at gener i underlivet er noget der nødvendigvis følger med alderen, og at der ikke er noget at gøre ved det. De lader være med at søge læge, men det er ærgerligt, for der findes flere effektive behandlingsmuligheder, der kan hjælpe på problemerne.

Use it – or loose it

En af de nemmeste måder at mindske problemerne på er at skrue op for sexlivet. Et aktivt sexliv kan nemlig forebygge tørhed og andre gener. Lystfølelse og jævnlig seksuelt aktivitet sikrer en høj blodgennemstrømning i underlivet, så aldersforandringerne sker langsommere. På den måde bliver sex en naturlig måde at holde slimhinderne unge på.

Har du et velfungerende sexliv, lever du i øvrigt også både længere og bedre. En amerikansk undersøgelse blandt 50-65 årige kvinder har langt færre symptomer på tørhed, kløe og svie i skeden, end dem der ikke er seksuelt aktive.

Hvis du allerede er plaget af tørhed i skeden, er det vigtigt at sikre, at sex ikke bliver en smertefuld oplevelse. Sørg for at bruge en god glidecreme – og gerne i rigelige mængder. Mange af de nyere varianter findes med tilsætning af plejende stoffer, der hjælper med at holde dit underliv sundt.

Husk også, at du ikke behøver være i parforhold for at være seksuelt aktiv. Onaner hyppigt – det er både sundt og godt for krop og sjæl. Invester i et godt stykke sexlegetøj, og husk en god glidecreme.

Gå til lægen

Hvis det ikke er nok at skrue op for sexlivet, så vær ikke bange for at gå til lægen. Mange synes at skedetørhed er pinligt eller ubehageligt at snakke om, men for lægen er det altså hverdagskost. Der findes nemlig både effektive og skånsomme behandlingsmuligheder.

Det har vist sig, at lokal østrogenbehandling i skeden, for eksempel med creme eller stikpiller er meget effektivt, når det drejer sig om at opbygge slimhinden igen, så tørheden forsvinder.

Selv om den lokale østrogenbehandling ikke er skadelig, er der mange kvinder, der stejler over at lade sig behandle med hormoner. Men ved den lokale behandling er der tale om en meget lille dosis, og der er ikke påvist nogen bivirkninger ved at få østrogen lokalt. Du får altså hverken blødningsforstyrrelser eller øget risiko for brystkræft.

Også kvinder, der ikke er i overgangsalderen kan være plaget af tørhed og ømhed i skeden. Problemet kan opstå efter en fødsel, ved stress, ved brug af p-piller eller i forbindelse med infektioner.

For nogle kvinder er det kun et problem i forbindelse med sex, mens andre føler en svien hele tiden. Så hvis du er plaget af smerter eller tørhed, og med sikkerhed ikke er på vej i overgangsalderen, er det vigtigt at du får snakket med din læge.

Bedøm dette indlæg

Se også

Test af Fleshlight – Teagan Presley

Jeg var så heldig fornyligt at få fingrene i en Fleshlight Girls – Teagan Presley for noget �

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.