Gravide og sexlegetøj

Gravide og sexlegetøj

Jeg er gravid – Hvad nu med mine dildoer eller andet sexlegetøj. Kan jeg stadig bruge dem?

Det spørgsmål stilles af mange gravide kvinder. Det korte svar er ja. Men lad mig uddybe lidt.

I 2006 foretog sundhedsstyrelsen en undersøgelse omkring gravides brug af sexlegetøj. Denne undersøgelse konkluderede, at det største problem med brug af sexlegetøj under en graviditet, er eventuelle skadelige stoffer. Dengang undersøgelsen blev lavet, var det nemlig ikke forbudt endnu med phatalater i dildoer. Dengang rådede man de gravide til, at overtrække dildoen med et kondom. Dengang var markedet domineret af sexlegetøj fra østen, hvor der var lille eller ingen kontrol med hvilke stoffer der kom i dildoerne.

Heldigvis er folk i dag mere bevidste om hvilke ting de køber. Mærker som Fun Factory, og LELO er blevet populære herhjemme, og de laver kvalitets sexlegetøj. Ofte er deres ting fremstillet af medicinsk silikone, eller anden form for godkendt plast. Den tids PVC dildoer er heldigvis fortid i dag. I 2012 forbød ministeriet phatalater i sexlegetøj, og det gør at man i dag ikke kan opdrive den slags dildoer mere.

Ud over phatalater, så kan der også være andre skadelige stoffer i dildoer, blandt andet DEHP som virker skadende på fostre, forplantningsevnen, lever og nyrer. 2-ethylhexansyre, fenol, carbondisulfid og trimethylinchlorid som virker skadende på fostre, og at skabe neurotoksiske effekter.

Det rapporten konkluderede var, at ved normal brug, så var der ingen risiko for at skade fostret, eller nogen anden sideeffekt. For DEHP’s vedkommende, så var den først i risikozonen hvis man brugte en oliebaseret glidecreme, da det øgede frigivelsen af de skadelige stoffer. Dette problem er også til at overse i dag, da de fleste dildoer i dag er lavet af silikone, og derfor anbefales der altid en vandbaseret glidecreme – Faktisk var den skadelige effekt 100 gange mindre ved en vandbaseret glidecreme, end ved en oliebaseret.

På trods af disse konklusioner – Så kom undersøgelsen fra 2006 frem til at konkludere, at gravide og ammende personer ikke burde benytte sexlegetøj. Men markedet var også markant anderledes end det er i dag. I dag er der mere kontrol med de stoffer der kommes i sexlegetøjet, og de fleste af mærkevare produkterne, er lavet af medicinsk silikone, hvilket ikke giver nogle komplikationer. Faktisk anbefaler man sutteflasker af medicinsk silikone til spædbørn også.

Så hvis du er gravid, og ønsker at bruge sexlegetøj, så har du ikke det store at frygte i dag. Hvis du vil gardere dig mest muligt, så vælg mærker som Fun Factory, og LELO der typisk bliver produceret i Europa, hvor der er streng kontrol med hvilke stoffer der bliver brugt i fremstillingen. Hvis du vil gardere dig yderligere, så benyt et kondom ud over dildoen, og fravælg de olie og silikone baserede glidecremer, og vælg en vandbaseret.

Hvad angår bekymringen om, at en dildo ville kunne skade fostret fordi det føres ind og ud, så siger jordemoderen Helle Lindskov, at hvis ikke det gør ondt på dig, så er det heller ikke skadeligt på barnet. Men som maven bliver større, så kan det være nødvendigt at være lidt kreativ, og ikke mindst lidt mere forsigtig. Du behøver heller ikke være bekymret for, at vibrationerne kan skade barnet.

Når du er kommet langt hen i graviditeten, så kan vi anbefale en god klitoris vibrator, fremfor en dildo, da du kan have svært ved at styre den ordenligt.

Så kære kvinde – Hvis du vil være sikker, så køb noget af det dyrere sexlegetøj, og lad de billige mærker være. Brug et kondom udenpå sexlegetøjet, og brug en vandbaseret glidecreme. Men så går du vist også både med livrem, seler og bælte i dine smækbukser.

Husk dog altid på, at når du er gravid, så vil du for alt i verden undgå infektioner, så husk at vask dit legetøj både efter brug, og hvis det har ligget længe, så vask det også før brug. Du kan bruge en anti-bakteriel spray, men i langt de fleste tilfælde kommer du ligeså langt, med bare varmt vand og lidt sæbe.

Som sexolog Vivi Hollænder fra Bedresexliv.dk siger –

Med mindre lægen eller jordemoderen har frarådet det, er det ikke skadeligt at dyrke sex eller få orgasme under graviditeten – tværtimod. Man behøver bestemt heller ikke at lægge sit sexlegetøj væk, hvis det er af den gode kvalitet uden skadelige stoffer og kemi. Heldigvis er kvaliteten af sexlegetøj steget gevaldigt de senere år, så det er ikke spor svært at finde.

Nogle kvinder får mindre sexlyst under graviteten, mens andre får mere. Måske er det ikke helt så nemt at få orgasme. Måske mister kæresten/manden lysten til sex (jo, det sker skam også) eller måske er du single.

Der er således ikke grund til at lægge sexlegetøjet væk – du kan sagtens have glæde af det under graviditeten.

Men som sagt:  Vælg en forhandler, der sælger kvalitet og tjek for skadelige indholdsstoffer.  Undgå for en sikkerheds skyld  de meget kraftige vibratorer , som fx Magic wand.

Bedøm dette indlæg

Se også

Test af Fleshlight – Teagan Presley

Jeg var så heldig fornyligt at få fingrene i en Fleshlight Girls – Teagan Presley for noget �

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.